Monday, April 25, 2016

Paella

Sestavine:
- 2 čebuli
- 5 strokov česna
- žlička žafranovih nitk (sama sem tokrat uporabila mešanico začimb, ki sem jih prinesla iz Španije)
- 1 lovorjev list
- 3 paradižniki
- 100 g svežega ali zamrznjenjega zelenega graha
- 100 g pustega svinjskega mesa
- 100 g piščančjih prsi
- 500 g morskih sadežev (priporočam sveže, v sili tudi zamrznjene kozice, dagnje, lignje, hobotnico etc.)
- 350 g dolgozrnatega riža
- sol
- poper
- 1 limona
- 1,5 dl belega vina
- 1,2 l ribje osnove (če je nimamo se lahko poslužimo tudi zelejavne ali goveje, ampak ribja bistveno doda okus - osnovo lahko dobimo tako da kocke za juho poparimo z vročo vodo, ali po klasičnem načinu s kuhanjem)

Svinjsko meso narežemo na enakomerne koščke in ga popečemo na malo olja. Enako storimo s piščančjim mesom. Čebulo olupimo in sesekljamo na kockice, ter popečemo. Ko čebula rahlo postekleni, dodamo morske sadeže (če so zamrznjeni lahko direktno v čebulo, če so sveži pa jih na hitro po kuhanju popražimo posebej). Ta čas v dveh žlicah tople vode namočimo žafranove nitke.
Ko so morski sadeži stopljeni in se pražijo s čebulo na olju, dodamo olupljene paradižnike zrezane na kocke, ter dušimo dokler ne izhlapi vsa tekočina. Zalijemo z vinom in dušimo dokler ne izpari še vino. Dodamo na drobne kockice zrezan česen in ga na hitro popražimo. Dodamo riž in pražimo dokler ne postekelni, ter zalijemo z 2 dl ribje ali jušne osnove. Dodamo piščančje in svinjsko meso, lovorjev list, grah in žafran. Sproti zalivamo, da je riž in meso pokrito z tekočino. Občasno premešamo, solimo in popramo. Zalivamo z osnovo, dokler ni riž kuhan (pazimo da ga ne prekuhamo, obvezno pa uporabimo riž, ki se ne “poca”).
Če nimamo žafrana se lahko poslužimo tudi žafranike, vendar se paella ne bo obarvala v tipične lepe rumene barve. Pomagamo si lahko z žličko kurkume, ki bo obarvala jed.
Jed postrežemo v ponvi v kateri se je kuhala, dodamo pa še krhlje limone (limona se navadno pokapa tudi po jedi, ker še doda tisti poseben okus), ter okrasimo z peteršiljem.

Dober tek!


No comments:

Post a Comment