Saturday, May 7, 2016

Vanilijeva pita s svežimi jagodami

Potrebujemo:

Za testo:

250 g moke
50 g sladkorja
125 g margarine
ščepec pecilnega praška
1 jajce

Za kremo:

1 vanilijev puding
1 kislo smetano
500 ml mleka
pol vrečke želatine v prahu (za strjevanje kreme... jaz kupim v Hoferju- garantirano brez grudic)
3 žlice sadkorja (lahko nadomestimo z agavinim ali javorjevim sirupom) - odvisno od želja po sladkem in okusa


Najprej pripravimo testo. V skledo presejemo moko in pecilni prašek. Dodamo sladkor, in na lističe ali kockice narezano margarino, ter jajce. Zamesimo testo. Sprva se bo zelo drobilo, vendar od toplote gnetenja in rok na kocu dobimo lepo gladko testo. Omotamo ga v prozorno folijo in damo počivat v hladilnik za 30 minut.

Okrogel standardni model za torto namažemo z margarino in pomokamo. Skuhamo puding po navodilih na vrečki in počakamo, da se ohladi, večkrat ga premešamo, da se nam ne naredi skorja. primešamo kislo smetano in želatino v prahu, ter sladkamo kolikor nam je všeč. Osebno raje sladkam manj, da je boljši kontrast z svežimi in sladkimi jagodami.

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo razvajamo in obložimo v pekač vse do vrha roba pekača. Testo na več mestih z vilico naluknjamo da med peko ne vzhaja preveč. Pečemo ga 25-30 minut do lepe zlato rjave barve, nato ga ohladimo.



Po želji ga pustimo v pekaču ali zvrnemo na krožnik. V testo vlijemo kremo in počakamo, da se začne strjevati.



Obložimo z jagodami na poljuben način in po želji lahko (če bo počakala na drugi dam in da sadje ostane sveže) prelijemo z želejem.




Babičin ržen kruh

Potrebujemo: 

350 ml mlačne vode
300 g ržene moke
200 g bele moke
1 žlica soli
1 vrečka suhega kvasa

Moko presejemo v posodo v kateri bomo gnetli testo. Dodamo vodo, sol in suhi kvas ter začnemo gnesti. Jaz to vedno prepustim mojemu vsestranskemu kuhinjskemu aparatu, ki v 10 minutah zgnete božansko testo, kot meni ni uspelo še v pol ure :)

Zgneteno testo je rahlo lepljivo zaradi ržene moke. Testo pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati dobro uro. Testo ne narase kot pri belem kruhu, občutno pa poveča svoj volumen. Ponovno ga zgnetemo in oblikujemo hlebec po želji, ter ga ponovno pustimo na pekaču obloženem s peki papirjem vzhajati še pol ure.

Kruh na vrhu zarežemo ali vanj naredimo luknjice, narahlo posipamo z moko, ter premažemo z vodo za bolj hrustljavo skorjico. Pečemo ga na 210 stopinjah dobre pol ure do 40 minut, da dobi lepo rjavo barvo. Pečice nikakor ne odpiramo med samo peko, proti koncu pa na podlagi trkanja na dno kruha ugotovimo ali dovolj pečen (ko zvoni votel je pečen). 

Pustimo kruh, da se hladi vsaj dobro uro... nato pa ga že lahko uživamo! Dober tek!


Lepinje 2.0. (ta prave bosanske lepinje)

Potrebujemo:
1 kg gladke moke
4 žličke soli
300 ml toplega mleka
300 ml vode
2 vrečki suhega kvasa
10 žlic jogurta (kremastega, ne pretekočega)

Najprej v toplo mleko dodajte obe vrečki suhega kvasa in dobro premešajte sestavine, ter počakajte 10 minut da se naredi rahel kvasec. Ta čas k moki dodajte sol in obe suhi sestavini dobro premešajte. Dodajte še mleko s kvascem, jogurt in vodo ter začnite mesiti testo, lahko ročno ali v mešalniku za testo. Testo mora biti lepo lepljivo in “fluffy”, rahlo in polno zraka.
Testo pokrijemo in pustimo vzhajati uro in pol do 2 uri. Lahko pa tudi zamestite že zvečer in pustite da skozi noč vzhaja v hladilniku.
Ko je testo vzhajano, vklopite pečico in jo segrejte na maximum. Testo iz sklede prestavite na dobro pomokano delovno površino. Naoljite si roke, ter ga razdelite na 10 manjših ali 5 velikih kosov.
Ko imamo razdeljeno testo oblikujemo lepinje... nikakor jih ne smemo pregnesti, ker potem izstisnemo ves zrak ki skrbi za lepe in luknjičaste lepinje. testo obračamo in s prsti rob testa prenašamo v sredino dokler nismo to ponovili v celotnem krogu. obrnemo na drugo stran in odložimo na pekač obložen s peki papirjem. S prsti pritiskamo in razvlečemo testo v pravo velikost in debelino 1 cm.
Šele, ko smo oblikovali vse lepinje v pečico damo prvi pekač in s tem pustimo še malo vzhajanja testu. Z nožem zrežemo tipično mrežo oz. vzorec ter jih namažemo ali poškropimo z vodo.
Pečemo jih 7-10 minut do lepe zlato rjave barve. Pečene lepinje omotamo v kuhinjsko krpo, da se počasi ohladijo.