Potrebujemo:
350 ml mlačne vode
300 g ržene moke
200 g bele moke
1 žlica soli
1 vrečka suhega kvasa
Moko presejemo v posodo v kateri bomo gnetli testo. Dodamo vodo, sol in suhi kvas ter začnemo gnesti. Jaz to vedno prepustim mojemu vsestranskemu kuhinjskemu aparatu, ki v 10 minutah zgnete božansko testo, kot meni ni uspelo še v pol ure :)
Zgneteno testo je rahlo lepljivo zaradi ržene moke. Testo pokrijemo in na toplem pustimo vzhajati dobro uro. Testo ne narase kot pri belem kruhu, občutno pa poveča svoj volumen. Ponovno ga zgnetemo in oblikujemo hlebec po želji, ter ga ponovno pustimo na pekaču obloženem s peki papirjem vzhajati še pol ure.
Kruh na vrhu zarežemo ali vanj naredimo luknjice, narahlo posipamo z moko, ter premažemo z vodo za bolj hrustljavo skorjico. Pečemo ga na 210 stopinjah dobre pol ure do 40 minut, da dobi lepo rjavo barvo. Pečice nikakor ne odpiramo med samo peko, proti koncu pa na podlagi trkanja na dno kruha ugotovimo ali dovolj pečen (ko zvoni votel je pečen).
Pustimo kruh, da se hladi vsaj dobro uro... nato pa ga že lahko uživamo! Dober tek!
No comments:
Post a Comment