Saturday, May 7, 2016

Vanilijeva pita s svežimi jagodami

Potrebujemo:

Za testo:

250 g moke
50 g sladkorja
125 g margarine
ščepec pecilnega praška
1 jajce

Za kremo:

1 vanilijev puding
1 kislo smetano
500 ml mleka
pol vrečke želatine v prahu (za strjevanje kreme... jaz kupim v Hoferju- garantirano brez grudic)
3 žlice sadkorja (lahko nadomestimo z agavinim ali javorjevim sirupom) - odvisno od želja po sladkem in okusa


Najprej pripravimo testo. V skledo presejemo moko in pecilni prašek. Dodamo sladkor, in na lističe ali kockice narezano margarino, ter jajce. Zamesimo testo. Sprva se bo zelo drobilo, vendar od toplote gnetenja in rok na kocu dobimo lepo gladko testo. Omotamo ga v prozorno folijo in damo počivat v hladilnik za 30 minut.

Okrogel standardni model za torto namažemo z margarino in pomokamo. Skuhamo puding po navodilih na vrečki in počakamo, da se ohladi, večkrat ga premešamo, da se nam ne naredi skorja. primešamo kislo smetano in želatino v prahu, ter sladkamo kolikor nam je všeč. Osebno raje sladkam manj, da je boljši kontrast z svežimi in sladkimi jagodami.

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Testo razvajamo in obložimo v pekač vse do vrha roba pekača. Testo na več mestih z vilico naluknjamo da med peko ne vzhaja preveč. Pečemo ga 25-30 minut do lepe zlato rjave barve, nato ga ohladimo.



Po želji ga pustimo v pekaču ali zvrnemo na krožnik. V testo vlijemo kremo in počakamo, da se začne strjevati.



Obložimo z jagodami na poljuben način in po želji lahko (če bo počakala na drugi dam in da sadje ostane sveže) prelijemo z želejem.




No comments:

Post a Comment